L’escola va iniciar el seu projecte d’escola democràtica i participativa a l’any 2010 aproximàdament. Des d’eixe moment es fomenta la participació de les famílies en tots els aspectes de la nostra escola. Enguany donem un pas més i passem a ficar en marxa la figura del VOLUNTARI (Adults i joves que acompanyen a tots els xiquets i xiquetes de la nostra escola en les activitats proposades).
Els voluntaris i les voluntàries poden ser familiars de l’alumnat que tenim a l’escola, però realment també poden ser persones externes a l’escola. En ambdós casos són persones vinculades d’una forma o un altra amb la nostra escola, amb l’interés d’ajudar i col·laborar en l’aprenentatge de tots i cadascú dels i les nostres alumnes. Des de la comissió de formació de voluntaris volem insistir en l’acompanyament respectuós amb l’alumnat. Xiquets i xiquetes diferents, únics i irrepetibles als que hem de respectar els seus processos de vida. Acompanyar-los amb amor i respecte, per tal de permetre que connectin amb les seves autèntiques necessitats, amb les seves emocions i que puguen expressar-se plenament amb seguretat i equilibri. Volem i necessitem que l’alumnat es desenvolupe plenament i integralment.
Què ha de tindre present un voluntari/a?
- La vostra participació és fonamental per a millorar la qualitat educativa dels vostres fills/es.
- Per afavorir el bon ritme del treball dins del centre, la participació ha de ser activa.
- Recordeu que la vostra participació és molt important, i el vostre temps és igual de valuós per a tots els alumnes, i no exclusivament per al vostre fill/a.
- Procureu ser puntuals i no interrompre les rutines i tasques.
- Recordeu que heu de respectar la intimitat de tot l’alumnat i el seu ritme d’aprenentatge.
- Intenteu utilitzar amb l’alumnat un vocabulari en positiu (ho has fet molt bé, enhorabona, ha estat genial, segur que a la propera encara ho fas millor…).
- El professorat és el gestor i mediador de l’aula. Col·laboreu en les tasques del centre i si hi ha qualsevol conflicte acudiu al mestre/a.
- Intenteu ajudar, recolzar i animar a l’alumnat sense fer-los la feina i sense donar-los la resposta directament.
- Intenteu confirmar la vostra assistència al tutor/a amb antelació.
- Sempre serà el professorat qui es faça responsable de fer i difondre les fotos i es faran amb un dispositiu del centre.
Què demanem a les persones voluntàries?
- EMPATIA: És essencial que ens posem en el seu lloc, en la seua pell, i comencem a veure amb ulls d’infant en comptes d’amb ulls d’adult.
- EXEMPLE: Predicar amb l’exemple és bàsic per a poder educar en el respecte. Tots i totes som un exemple a seguir.
- COHERÈNCIA: Les incoherències passen factura, el demanar-los que no facen alguna cosa, fent-ho nosaltres, és totalment confús. Si volem que lligen, nosaltres hem de llegir.
- ESCOLTA ACTIVA: En moltes ocasions els adults considerem que el que expliquen els infants no és tan important, o no els mostrem l’interès que hauriem de mostrar-los. Cal escoltar-los: SEMPRE.
- PARLAR CORRECTAMENT: És importantíssim parlar sense cridar, amb carinyo, respecte i un llenguatge adequat. Cal ficar-nos a la seua altura, tindre paciència i no pujar el to de veu.
- DEMANAR PERDÓ: Els exigim constantment que demanen perdó pels seus errors, però no som capaços de fer-ho nosaltres. Cal aprendre sempre dels nostres errors. Hem de vore l’error com una font d’aprenentatge.
- PRENDRE DECISSIONS: Perquè els infants aprenguen a prendre decisions personals, i vagen desenvolupant eines per aconseguir-ho, han d’haver tingut l’oportunitat de fer-ho. Necessiten que els deixem enganyar-se.
- EMOCIONS: Tots els xiquets i xiquetes són DIFERENTS, ÚNICS I IRREPETIBLES. Hem de fer l’esforç d’entendre i atendre les seues emocions i les seues diferències. Tractem de no forçar-los a fer alguna cosa per la que no estan preparats.
- PRIVACITAT: Tots els xiquets i xiquetes TENEN EL DRET a que se’ls respecte la seua privacitat. Tots i totes tenim dies bons i dies dolents. Hem de tractar de no etiquetar-los ni jutjar-los.
- ALEGRIA: Tots i totes treballem I aprenem millor quan l’alegria és present a les nostres vides. Tractem de transmetre sempre un somriure i sigam capaços de veure sempre la part positiva de les coses.
Per tot açò, a l’acabar la formació els demanem:
- Signar el conveni de voluntariat.
- Que prenguen consciència de l’importància de la seua participació en tots els àmbits de la nostra escola.
Ací teniu la presentació de la Formació de voluntaris així com el document a signar.
Si et sents amb ganes de vindre a participar al cole, recorda que SI o SI has de fer la “Formació del voluntari” (No et durà més de 20 minuts). Per a poder fer-la fica’t en contacte amb els mestres responsables de la formació: Jaume, Edu o Àngel. Estarem molt contents de poder comptar amb tu.